Avocatul de drept civil lucreaza la nivel juridic cu relatiile personale, familiale, profesionale si cu obligatiile cetatenilor. Care este actiunea judiciara a avocatului civil? Un avocat civil poate actiona prin intermediul instantelor, prin depunerea si solutionarea plangerilor si prin depunerea de contestatii impotriva hotararilor instantelor civile, printre altele.
Atunci cand trebuie sa actioneze in justitie, acesta solicita clientului toate informatiile necesare pentru a aseza toate piesele intr-un puzzle, astfel incat sa se ajunga la rezultate satisfacatoare pentru client. In cazul multor detinuti, de exemplu, se solicita din oficiu un avocat in fata instantelor, cu sau fara taxe, in functie de situatia economica a cetateanului.
Procedurile extrajudiciare ale avocatului civil
De asemenea, avocatul specializat in drept civil actioneaza in afara instantei, in principal prin furnizarea de consultanta juridica clientilor sai, redactarea de contracte si acorduri private sau depunerea de plangeri. Serviciile extrajudiciare prestate de catre avocatii civili sunt caracterizate prin faptul ca nu trec prin instante si tribunale civile.
Astfel de servicii sunt furnizate direct de catre avocatulul civil clientului sau, fara a fi nevoie de terti in majoritatea cazurilor. Adesea, este cazul ca un serviciu extrajudiciar, cum ar fi o cerere economica de neplata a anumitor facturi, de exemplu, sa nu poata fi solutionata cu o cerere si/sau negociere si sa fie necesar sa se mearga in instanta, sa se depuna un proces civil.Specialitatile dreptului civil
La nivel general, un avocat al apararii civile se ocupa de urmatoarele aspecte:
- Inchirierea de locuinte si spatii comerciale;
- Obligatii si contracte;
- Accidente, despagubiri si reclamatii;
- Divorturi;
- Pensie alimentara;
- Custodie;
- Mostenire si succesiune;
- Raspundere civila si profesionala;
- Drepturile consumatorilor;
- Incapacitati judiciare;
- Evacuari cauzate de executari silite;
- Proprietati si asociatii de proprietari;
- Creante de neplata;
- Revendicari pentru daune morale, daune de consecinta si pierderi de profit;
- Consiliere juridica.
Principalele ramuri si specialitati ale Legii sunt administrative, penale, financiare si fiscale, constitutionale, civile. Este important sa se mearga la un avocat sau la o firma de avocatura specializata in domeniul specific de abordat, deoarece fiecare dintre acestea are reglementarea sa juridica si procedurala specifica.
Alegerea unui avocat este un proces pe care trebuie sa-l tratati cu multa responsabilitate. Este necesar un studiu de piata, dar si sa discutati cu mai multe persoane care s-au aflat in aceeasi postura. In plus, recenziile pot fi un real ajutor in procesul de alegere a unui avocat care sa va reprezinte.
Ce este considerat drept civil?
Dreptul civil este dreptul privat prin excelenta si, prin urmare, este cel care guverneaza relatiile dintre indivizi. Aceasta coexista cu dreptul comercial atunci cand cel putin una dintre parti este un antreprenor sau un comerciant, desi se aplica relatiilor comerciale pe baza subsidiara. Dreptul comercial este de fapt un strat asupra anumitor aspecte ale dreptului civil. Nu trebuie sa uitam ca, competenta civila este cea care se ocupa de chestiuni civile si ca instantele comerciale speciale corespund jurisdictiei civile. Prin urmare, avocatii civili sunt fie avocati generali, fie avocati specializati intr-o anumita parte a dreptului civil.
Atributiile avocatului civil
Avocatii sunt activi in toate domeniile legii, mentionate mai sus. Cu toate acestea, avand in vedere amploarea sa, exista, de asemenea, avocati specializati in dreptul casatoriei, dreptul familiei, dreptul imobiliar (executari silite, evacuari, clauze de terenuri) sau probleme de nationalitate. Este posibil, de asemenea, sa fie un avocat specializat in unul dintre drepturile civile sau speciale sau in mai multe dintre ele. Tipuri de specialitati ce tin de dreptul civilꓽ
- Avocati specializati in proprietate si drepturi reale sau in obligatii si contracte;
- Avocatii specializati in dreptul succesoral sau dobandirea bunurilor ce apare ca urmare a unui deces;
- Avocati specializati in dreptul daunelor si raspunderea civila;
- Avocati specializati in leasing;
- Avocati specializati in drepturi de credit si creante;
- Avocati specializati in dreptul proprietatii;
- Avocati specializati in incalcari contractuale, in dreptul insolventei;
- Avocati specializati in drepturile consumatorilor;
- Avocati specializati in dreptul ipotecilor;
- Avocati specializati in despagubiri;
- Avocat specializat in proprietati intelectuale (de exemplu, cei specializati pe drepturile de autor).
Dreptul civil ar putea fi definit ca un set unitar, sistematizat si ordonat de norme juridice de drept privat. Obiectivul sau principal este reglementarea relatiilor civile intre persoane (fizice sau juridice) care se produc zilnic. Avocatul civil este profesionistul care cunoaste in profunzime codul civil. Acesta este responsabil pentru indrumarea, sfatuirea si apararea persoanei care are nevoie de serviciile sale. Este important sa se sublinieze capacitatea avocatului de a apara interesele indivizilor. La un moment dat in viata noastra, este foarte probabil sa ne confruntam cu diferite situatii, care impun angajarea unui avocat.